Najnovije Vijesti

Za dvije sedmice institucije BiH uputile šest različitih pisama EU o Pelješkom mostu

Za dvije sedmice institucije BiH uputile šest različitih pisama EU o Pelješkom mostu

U samo nekoliko dana Bosna i Hercegovina uputila je Evropskoj uniji šest različitih pisama u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta. 

Nakon ovakvog postupanja državnih funkcionera s pravom se postavlja pitanje kako je uopšte moguće da bilo koji subjekt međunarodnih odnosa doživi BiH ozbiljnom državom, a aktuelnu vlast koju čine SDA, HDZ BiH, SBB i Savez za promjene ozbiljnim partnerima.

Žrtva političke neozbiljnosti aktuelnog saziva vlasti na državnom nivou postale su i institucije Evropske unije kojim su bh. političaru u posljednjih nekoliko dana poslali šest dijametralnih stavova o izgradnji Pelješkog mosta.

Uprkos tome što su funkcioneri pismeno iznosili stavove političkih stranaka, pisma su institucijama Evropske unije upućivana sa pečatima specijaliziranih organizacija vlasti za vođenje poslova državne uprave, odnosno uime države.

Ostaje upitno i u kojoj mjeri je neozbiljno ponašanje bh. političara utjecalo na sam kredibilitet aktuelnog saziva Savjeta ministara BiH, odnosno kako će nakon ovakvog disbalansa evropske institucije doživljavati ozbiljno bilo kojeg državnog funkcionera iz koalicije SDA, HDZ BiH, SBB i Savez za promjene u daljim pregovorima.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović uputio je pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću u kojem ga obavještava o postojanju pravnih smetnji za izgradnju mosta.

Pismo je upućeno i na adrese predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogerini, evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, kao i visokog predstavnika u BiH Valentina Inca te šefa Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunara Vigemarka.

Nakon nekoliko dana Osmanovića je demantovao ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je također pisao Butkoviću, a pravni stav Ministarstva pravde BiH uputio je i Ministarstvu inostranih poslova BiH, Uredu Visokog predstavnika za BiH, Delegaciji Evropske unije u BiH i Evropskoj komisiji.

Grubeša je naveo da ne postoje nikakve pravne prepreke za izgradnju Pelješkog mosta i da u Osmanovićevom pismu postoji niz pravno neutemeljenih tvrdnji, neistina i nedopustivo štetnih posljedica koje mogu nastupiti između dviju susjednih i prijateljskih zemalja.

Ministar civilnih poslova BiH objasnio je državnim parlamentarcima da je pismo uputio u skladu sa nadležnostima ministarstva (državna granica), ali da mu nije jasno na čemu je ministar pravde BiH utemeljio svoje pismeno obraćenje.

BiH se protivi, a i ne protivi izgradnji Pelješkog mosta

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju zatraživši stopiranje gradnje Pelješkog mosta, dok se ne riješi spor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Džaferović i Softić naveli su u pismu da imaju potrebu da ga, koristeći isključivo relevantne dokumente i činjenice, upozore na moguće, veoma štetne posljedice odluke Evropske komisije da odobri finansijska sredstva Republici Hrvatskoj u iznosu od 357 milona evra za izgradnju tzv. "Pelješkog mosta".

Samo par dana poslije demantovali su ih predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak u pismu upućenom Evropskom parlamentu.

Krišto i Čolak naveli su da Džaferovićevo i Softićevo pismo nije zvanični stav Parlamentarne skupštine BiH već njihov lični i da je pismo upućeno jednostrano. Oni ističu i da je riječ o isključivo stavovima Bošnjaka koji ni na koji način ne predstavljaju stavove Hrvata i Srba u kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Protestnu notu Hrvatskoj upućujemo, a i ne upućujemo

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić uputio je pismo Evropskoj komsiji i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je naveo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na 49. sjednici održanoj 5. jula 2017. godine zatražio od Savjeta ministara BiH da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost.

U utorak  ga je demantovao ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda koji je naveo da Savjet ministara BiH nikada nije usvojilo zaključak i da Zvizdić u pismu iznosi isključivo lične stavove i stavove SDA.

Bevanda je osim hrvatskom premijeru Plenkoviću, pismo uputio i na adrese Žan Klod Junkra, predsjednik Evropske komisije, Korine Kretu, povjerenika Evropske komisije za regionalnu politiku i Lars-Gunar Njigemarka, šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.


Izvor:(Glas Srpske)